Velike tajne malog vrta: Ljekovita i aromatična menta

Objavljeno: 16.03.2014. 14:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ilustracija

O ljekovitim biljkama postoje brojni podaci, kao i vrlo stara usmena i pismena predaja. Ogromno znanje o ljekovitim biljkama, koje naš narod posjeduje, nije još nitko u potpunosti sakupio. Kako ljekovito bilje raste samoniklo oko nas, potrebno ga je prepoznati i znati koristiti...

Metvica paprena (Lat-menthae piperita)

Nalazište u prirodi
Menta ljekovita i aromatična biljka mediterana i voli sunčana, pjeskovita, ocjeđena tla, bogata humusom. Uzgojna je biljka i bere se radi lista prije cvatnje najkasnije do rujna.Visina 30-70 cm.
Sadrži: tanin, eteričnoulje, holin, pektin, škrob, gorkematerije i holin.

Primjena u komplementarnoj medicini i tradicionalnoj primjeni
Čaj od metvice
Ljekovite masaže-melem i gospina trava mint i neven mint
Kupke od mente i eterično ulje
Ljekovite čajne mješavine
Začin za salate, sireve, octove i umake

Čaj od metvice
Za pripremu aromatičnog čaja koriste se osušeni listovi jer u njima ima najviše et. ulja koje djeluje na probavne organe, jetru i bubrege, menstrualne smetnje, lupanje srca, san. Piti 1 šalicu dnevno kaopreljev sa vrelom vodom. Koristi se uz druge ljekovite biljke i kapi.

Ljekovite masaže-melemi gospina trava mint i neven mint
Izuzetno su cijenjene ljekovite masaže sa mentom koja ima jaka antibakterijska svojstva i ublažava bolove na mjestu nanošenja.
Kombinacija sa nevenom i gospinom travom ta svojstva su posebnodopunjena i djeluju na perifernu i dubinsku cirkulaciju mišić akupke od mente i eterično ulje.
Za kupku je potrebno od 50 do 250 g. lista metvice a možebiti i menthae aquatica, jedna od 5 vrsta metvice.
Eterično ulje za kupke, inhalacije i masaže u kozmetičkoj industriji za razne vodice, zubne paste...

Ljekovite čajne mješavine
Metvica je dopuna mnogim čajnim mješavinama kod antistresnih, dijabetes, masno, probavnih i plućnih čajeva. Uz čajeve preporučaju se kapi koje se doziraju prema potrebi terapije.

Začin za salate, sireve, octove i umake
Aromatična svojstva metvice opisuje i Biblija, Egipčani je koriste za nadgrobni život, a stari Rimljani su voljeli umake, sireve i vina s metvicom. Tako se kao rod proširila diljem Europe i prvi put je opisana u Engleskoj 1896 g.

Priprema čaja od metvice
1 žlicu svježeg ili suhog lista ili pak u mješavini prelijte sa 2, 5 dcl vrele vode
nakon 15-30 min.procijedite i pijte 1 šalicu dnevno

Posebno važno za metvicu
Metvica ima više vrsta ali samo paprena ima “menthol”. Koristi se kao čaj, eterično ulje, kapi, kupke i masaže. Koristi u terapijama, manje za samostalno pijenje jer može izazvati iritaciju sluznice.

Tekst je prenesen iz Tjednika eVaraždin.

Komentari