Varaždin je prvi u Hrvatskoj imao tvornicu čokolade

Objavljeno: 10.02.2012. 12:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Zagreb ?e do 14. velja?e biti „Meka“ brojnih ljubitelja i ovisnika o ?okoladi jer danas u podne otvoren je prvi regionalni Festival ?okolade - Zagreb Chocofest, a spomenuta slatka manifestacija prilika je da Varaždinci prekinu prijepor o tome tko je prvi u Hrvatskoj imao tvornicu ?okolade. Naime, nisu je imali ni Zagreb (1911.) ni Rijeka (1896.) ve? Varaždin u kojem je proizvodnja ?okolade po?ela još u 18. stolje?u.

Treba znati da je osebujni ?okoladni napitak u Europu stigao još s legendarnim moreplovcem Kristoforom Kolumbom, a u Varaždinu je manufakturna proizvodnja ?okolade po?ela 80-tih godina 18. stolje?a dolaskom Danielea Dagnesea iz Italije.

>>Torta od 15 metara na prvom festivalu ?okolade u regiji

Zapravo, Dagnese je porijeklom iz okolice Venecije, a svoju radionicu za proizvodnju ?okolade u jednom dokumentu iz 1789. godine naziva „mea manifaktura shocolate nel Varasdino“.

Nisu nam dostupni podaci o po?etku rada ove Dagneseove „tvornice ?okolade“ kako je naziva Magistrat varaždinski godine 1789., ali znamo da je proizvodio za ono doba zna?ajne koli?ine ?okolade.

Potvr?uje to podatak iz jednog pisma zagreba?koga Tridesetni?kog ureda u kojem stoji da je Dagnese 1789. godine boravio ve? oko godinu dana u Varaždinu i u svojoj vlastitoj radionici proizvodio ?okoladu.

Na tvornici je imao izvješenu svoju reklamu, a dozvolu za proizvodnju zatražio je od Ugarske dvorske komore.


Ovako je nekada izgledao stroj za gnje?enje kakaa u tvornici ?okolade

No, poduzetni?ki duh tjerao ga je da proizvodi i prodaje svoje slastice i prije nego što je stigla dozvola za rad.

Prodavao je on ?okoladu ne samo u baroknom gradu, ve? je snabdijevao i Zagreb. I baš ga je tamo snašla velika nevolja.

Iako je imao putni list izdan od Magistrata varaždinskoga, kao stranom podaniku nije mu bila dozvoljena prodaja izvan Varaždina.

U Zagrebu mu iz tog razloga plijene 172 funte (86 kilograma) ?okolade. Me?utim, ispostavilo se da su se „purgeri“ prenaglili jer Dagnese je bio stalno nastanjen u Varaždinu, te je imao tvornicu opremljenu strojevima i u postupku je bio predmet oko dobivanja dozvola za tu njegovu djelatnost.

Zaplijenjena ?okolada ubrzo je vra?ena našem tvorni?aru, no Zagreba?ka tridesetnica tražila je od Magistrata da Daniele ne napušta Varaždin i da ne prodaje strojeve za proizvodnju ?okolade.

Dagnese je doživio još niz nepotrebnih neugodnosti od lokalnih vlastodržaca, a iz Zagreba „Tvornica“ dobiva pravo rada tijekom srpnja 1789. godine.

On i njegova tvornica nakon spomenute godine više se ne pojavljuju u spisima varaždinske administracije pa možemo pretpostaviti da je sa svojim strojevima, i dozvolom u džepu, otišao u neku drugu sredinu koja nije ko?ila poduzetni?ki duh.

Dodajmo i to da tradiciju ?okoladnog artizma i gastronomije u našem gradu danas uspješno njeguje Kavana Grofica Marica na varaždinskom Korzu. Iz nje se uvijek šire zamamni mirisi ?okolade, marcipana, lješnjaka, suhog vo?a...

- Naši slasti?ari i kuhari pravi su majstori u spravljanju Pralina Grofica Marica, te ?okoladnih torti Choko Fantasy, Sacher, Milka, Grofica Marica i drugih. Varaždinski su to ?okoladni brendovi u ?ijoj kvaliteti uživaju i brojni turisti, a naš ?okoladni artizam godinama briše granice izme?u umjetnosti i onog što nazivamo hranom – istaknuo je Mario Vukovi?, rukovoditelj poslovanja naše prestižne kavane.

No, osim ?okoladnih i „šlagiranih“ torti, pralina i kola?a, u Grofici Marici u duhu tradicije nude i ?okoladne napitke poput vru?e ?okolade sa šlagom, Be?ke, Amaretto, Daileys i druge.

Komentari