Održani 5. Babičini kolači, pobijedila "Jutarnjica"

Objavljeno: 07.03.2011. 08:36

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: I. Vučić i T. J. Kaćunić

U subotu, 5. ožujka 2011. u slikovitom Radoboju pokraj Krapine održana je jedinstvena gastro-turistička manifestacija, Babičini kolači, koju već petu godinu za redom organizira Krapinsko-zagorska županija.

Predstavilo se četrdeset babica s isto toliko slanih ili slatkih kolača, a stručna komisija sastavljena od uglednih imena hrvatske gastro-scene: vrsne novinarke Božice Brkan, dopredsjednika Kulinarskog saveza i šefa kuhinje hotela Westin Branka Čukelja, glavnog kuhara restorana Stara škola u Mirkovcu Marka Živaljića te Branka Grebličkog, predsjednika ceha ugostitelja Obrtničke komore Krapinsko zagorske županije, nije imala nimalo lak zadatak. Ocjenjivali su se: originalnost, autohtonost, izgled kolača, okus, prezentacija kolača i izgled stola te opći dojam.

Pobijedila je Mira Smiljanec iz Macelja donjeg u općini Đurmanec s receptom Jutarnjica, a na pobjedničkom su se postolju našle i Ana Lisak sa Šarenom tortom te Katica Labaš, koja se predstavila sa starim receptom za Božični kuglof.

Popis kolača, koji su ušli u konkurenciju ovogodišnje manifestacije, zanimljiva je kombinacija autohtonih zagorskih specijaliteta i svojevrsnog fusiona tradicionalnih sastojaka iz kojih su kreirana potpuno nova jela, koja ipak odišu zdravljem, originalnošću i tradicijom kontinentalnog kulinarstva.

Tako Babičini kolači predstavljaju uspjeh ne samo zbog broja ljudi, recepata, ili prisutnih medija već i zbog šireg društvenog značaja. U pet je godina stvorena svojevrsna institucija i kanal za promociju zagorske gastronomije i Zagorja kao odredišta za odmor i uživanje, prepunog ne samo prirodnih, povijesnih i kulturnih ljepota, već i kvalitetne, zdrave i ukusne hrane.

Dodatni promotivni iskorak ovogodišnje manifestacije biti će kuharica koja će na visokoj produkcijskoj razini, s vrhunskim fotografijama i bogato opremljena uskoro biti dostupna na tržištu, koje je, na osnovu dosadašnjih iskustava, itekako zainteresirano za zagorsku kulinarsku tradiciju.

Komentari