boris sprem medjimurje

Međimurski župan: Previše je institucija i sadržaja koncentrirano u Varaždinu

Vrijeme objave:
08:22h // 02.05.2012.

Autor članka:
evarazdin.hr

Foto:
Međimurska županija

Devetnaesti put za redom Međimurska županija obilježila je svoj dan. 30. travnja obilježava se Dan Međimurske županije, a od ove godine i Spomendan Hrvatskog Sabora na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Tim je povodom u atriju Palače Zrinskih u Čakovcu održana Svečana sjednica Skupštine Međimurske županije. Osim domaćina i gostiju iz Međimurja, sjednici su nazočili i predsjednik Hrvatskog Sabora Boris Šprem, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Milorad Batinić, obnašatelj dužnosti ravnatelja Hravtskog vojnog učilišta Petar Zrinski iz Zagreba i zapovjednik ratne škole ban Jelačić brigadni general Slaven Zdilar, biskup Varaždinske biskupije Josip Mrzljak, načelnik Općine Ljubuški iz Bosne i Hercegovine Nedeljko Barbarić i mnogi drugi.

Župan Međimurske županije Ivan Perhoč u svom je obraćanju istaknu da je Međimurska županija zbog financijskih problema bila prisiljena stegnuti remen. Vrijeme je pokazalo, rekao je da su neki od njih neracionalno trošili javni novac, a neki za koje postoji potreba će se čim financijske mogućnosti to dopuste, nastaviti.

Osvrnuo se i na tendenciju koncentriranja mnogih institucija i sadržaja isključivo u Varaždinskoj županiji. To smatra lošim, te je pozvao sve institucije i pojedince koji će o tome odlučivati da uvaže potrebu regionalnog povezivanja isključivo poštujući specifičnosti i potrebe svake županije.

Predsjednik Hrvatskog Sabora Boris Šprem osvrnuo se na pozitivnu sliku koje Međimurje ima u ostalim hrvatskim regijama, te naglasio da je ona primjer ostalima u mnogim stvarima, primjerice privlačenju novca iz EU fondova.

Na Svečanoj sjednici dodijeljene su i Nagrade Zrinski za 2011. godinu. Dobitnici su Franjo Lebar za doprinos u razvoju vinarstva i lovstva, Mario Vukoja za osobni doprinos u razvoju gimnastičkog sporta, Mirko Komarčić za doprinos u političkom i sportskom životu, Udruga Zrinska garda Čakovec za promociju Međimurske županije te Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije za očuvanje narodne baštine.

Nagradu za Životno djelo koja se dodijeljuje svake pete godine dobio je Stjepan Hranjec za zasluge u obrazovanju, književnosti i očuvanju etno baštine.

Nakon završetka Svečanog dijela, predsjednik Hrvatskog Sabora svečano je otvorio i novouređene prostorije Zrinske garde Čakovec koje se nalaze u prizemlju Palače.


KomentirajJoš na eVarazdin.hr:


Stjepan_Hajduk

Stjepan Hajduk pisanicama osvojio Austrijance

Stjepan Hajduk iz Remetinca pored Novog Marofa spada u red…

Cross liga Drava - 4 kolo

Četvrto kolo 22. Brooks cross lige Drava privuklo 90 natjecatelja

U četvrtak, 17. travnja održano je 4. kolo 22. Brooks…

Policija-ilustracija

Međimurska policija upozorava zbog lažnog prijavljivanja razbojništva

Unatrag mjesec dana Policijska uprava međimurska zabilježila je dva slučaja…

Izborna skupština ATK Lepoglava

Slavko Štefičar i dalje predsjednik ATK Lepoglava

Na čelu Agro – turističkog klastera Lepoglava i dalje će…

rimski most_Sudionici radne akcije

Učenici OŠ Jalžabet uredili rimski most u Kelemenu

Da praznici ne moraju proći s dosadom i bez školskih…

KUD Petrijanec

Pasija u izvedbi članova KUD-a Petrijanec oduševila Slovence

Članovi KUD-a Petrijanec u nedjelju 13. travnja uprizorili su nakon…

Sagan

VIDEO: Bend Sagan objavio novi video za pjesmu “Desert Locust”

Varaždinski bend Sagan objavio je svoj novi video za pjesmu…