poplava_drava1-051112

VRHUNAC VODENOG VALA! Virje Otok pod vodom, ugrožene Pušćine i Šemovec!

Vrijeme objave:
17:10h // 05.11.2012.

Autor članka:
eVarazdin.hr

Foto:
Željko Hajdinjak / CROPIX

Vrhunac vodenog vala na rijeci Dravi stigao je oko 4 sata ujutro u Hrvatsku i odmah prouzročio velike probleme. Nabujala rijeka prelila se preko zaštitnog kanala na područje mjesta Virje Otok i ugrozila više od 60 kućanstava. Zatvoren je i granični prijelaz prema Ormožu. Proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplave, a stanovnicima pomaže više od 70 spasitelja.

NAJNOVIJE INFORMACIJE

09.43Prema najnovijim podacima izmjeren je protok vodenog vala od čak 3.300 metara kubnih u sekundi. Stručnjaci Hrvatskih voda spomenuti protok nazvali su „tisućljetnom vodom“. Odnosno, razinom koju rijeka Drava dostiže jednom u tisuću godina! Srećom, u Lovrečan Otoku voda se polako počela povlačiti, a u Virje Otoku stagnira. U Virje Otoku svih 60 kuća je zahvaćeno vodom. Negdje su poplavljena dvorišta i podrumi, a ima i potpuno poplavljenih kuća. Zamjenik župana Milan Pavleković izvijestio je o dramatičnim događanjima u Lovrečan Otoku tijekom noći. Naime, pokrenuta je noćna akcija spašavanja bake Marije Lazar koja je odbijala evakuaciju, te još tri obitelji koje su je zatražile. Tijekom večeri akciju spašavanja su vodili policajci iz interventne jedinice policije, te profesionalci iz JVP Grada Varaždina. Noćna je akcija bila komplicirana i dramatična jer su morali upravljati čamcima po opasnom terenu.

08:03Čak 30-tak kuća u Virje Otoku je pod vodom. U pojedinim kućama je do metar vode, a u nekima 30-tek centimetara. Voda i dalje raste i nastavit će, prema prognozama, rasti još najmanje dva sata. Do izlijevanja je došlo u dužini jednog kilometra nasipa i nezaustavljivo se nastavlja širiti prema kućama. Prve na udaru su pod čak metar vode. Više od 70 spasitelja u ovim trenucima pokušava obuzdati nadiranje vode prema preostalih 30-tak kuća u naselju. Grade se zečji nasipi, a vatrogasci pokušavaju obraniti trafostanicu u selu. Iz Centra za obranu od poplava kažu da će vodeni val do Varaždina stići poslije 10 sati i postoji opasnost od prelijevanja rijeke kod mjesta Pušćine. Također, postoji bojazan da se Drava izlije i kod naselja Šemovec. Vrhunac vodenog vala koji je noćas stigao na područje Varaždinske županije ima protok od 3.140 metara kubnih u sekundi što je apsolutni rekord. To je za 400-njak metara kubnih u sekundi više nego što je izmjereno sredinom šezdesetih godina kada je djelomično poplavljen Varaždin.

>>Podsjetnik na velike poplave u Varaždinu iz šezdesetih godina

05:39 U mjestu Otok Virje prava drama. Oko 4 sata ujutro oglašena je uzbuna jer se Drava prelila preko zaštitnog kanala i počela nadirati prema više od 60 obiteljskih kuća koliko ih se nalazi na tom području. Dežurni vatrogasci u pomoć su pozvali sve raspoložive snage, a na terenu je u ovim trenucima više od 70 spasitelja. Proglašene su izvanredne mjere obrane od polave. Svi stanovnici Otoka Virje su budni i na nogama i u suradnji sa spasiteljima pokušavaju spasiti svoju imovinu i spriječiti nadiranje vode prema kućama. Evakuacija za sada nije određena, no spasitelji ne isključuju ni tu mogućnost. 

Vrhunac vodenog vala na Dravi stigao je iz Slovenije u Hrvatsku nešto nakon 4 sata ujutro i odmah prouzročio velike probleme na slovensko-hrvatskoj granici. Granični prijelaz koji povezuje Virje Otok i Ormož odmah je zatvoren, a uskoro su u izravnu opasnost stigli i stanovnici tog malom mjesta. Voda se naime prelila preko zaštitnog kanala i počela nezaustavljivo nadirati prema više od 60 obiteljskih kuća. Voda i dalje raste!

Srećom, mirno je na području Lovrečan Otoka gdje je stanje ostalo nepromijenjeno u odnosu na navečer. 

05:22 Oko 4 sata ujutro vrhunac vodenog vala stigao je iz Slovenije u Hrvatsku. Zatvoren je granični prijelaz Virje Otok - Ormož, a doznajemo da se Drava djelomično izlila na području Otoka Virje! Proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplava, a više od 70 spasitelja pomaže stanovnicima! Evakuacija za sada nije određena, no spasitelji su spremni i na taj scenarij. U Otoku Virje ugroženo je više od 60 kućanstava!

22:27 Na području Varaždinske županije proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave. Iz Centra za obranu od poplava objašnjavaju da proglašenje mjere nije zbog kritičnosti situacije, već kako bi sve nadležne službe bile spremne za izvanredne situacije.

- Ovaj vodeni val bit će velika kušnja, kako za sve službe, tako i za nasipe uz rijeku Dravu. Ne očekujemo probleme, ali oni su uvijek mogući - poručili su u Centru za obranu od poplava Hrvatskih voda.

Vrhunac vodenog vala očekuje se u Hrvatskoj, odnosno na području Varaždinske županije oko 4 sata ujutro, kada bi protok vode trebao iznositi oko 3.000 kubnih metara u sekundi koliko je izmjereno u Sloveniji.

Trenutni protok vode na području županije iznosi oko 1.800 kubnih metara u sekundi.

Održan je i sastanak Kriznog stožera za obranu od poplava. Načelnici općina uz rijeku Dravu i nadležne službe upoznate su s aktualnom situacijom. Zaključeno je da je sustav komunikacija između nadležnih službi i službi na terenu vrlo dobar, i da su spremni na sve moguće situacije.

Načelnik općine Cestica rekao je da će još razmotriti situaciju oko Marije Lazar, koja je odbila evakuaciju, i da će u slučaju većeg vodostaja spasitelji biti spremni izvršiti evakuaciju tijekom noći.

21:48 Marija Lazar neće biti evakuirana do jutra, s obzirom da je voda prejaka da bi spasitelji prišli njenoj kući. Poplavljen joj je podni dio kuće, no neće biti u opasnoj situaciji. Ona i dalje odbija evakuaciju.

21:10 Policija i vatrogasci zatvorili su pristup Lovrečan Otoku, koji je izlivena voda odsijekla od ostatka općine, te je nemoguć pristup vozilima. Marija Lazar i dalje odbija evakuaciju.

Ukupno je ugroženo devet obiteljskih kuća. Tri kuće su već potpuno odsiječene, a još je šest kuća u neposrednoj opasnosti.

Župan Štromar je sa sastanka Kriznog stožera poručio da ne bi smjelo biti većih problema, i nitko ne bi smio biti životno ugrožen.

Kako doznajemo sa sastanka Kriznog stožera za obranu od poplave, postoji mogućnost izlijevanja vode iz korita rijeke Drave i na području naselja Šemovec u općini Trnovec Bartolovečki.

20:48 Od 19 sati uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava, izvjestili su nas iz Centra za obavješćivanje 112 u Varaždinu. Zasad nema poziva građana u Centar, koji je u stalnoj vezi s načelnicima općina, a u 21 sat počinje i sastanak Kriznog stožera za obranu od poplava

20:15 Na ugroženom području ostala je i dalje Marija Lazar, koja je poručila spasiteljima da su dosadniji od poplave, te odbija i dalje napustiti kuću.

Kako doznajemo, ekipa spasitelja sprema se prisilno je evakuirati.

Ima još kuća u izvjesnoj opasnosti, najviše ona šesteročlane obitelji Težak. Franjo Težak nam je rekao da vjeruje da će biti poplavljen samo podrum, koji je ispraznio, a u slučaju poplave svojim će čamcem evakuirati obitelj.

Sazvan je i Krizni stožer za obranu od poplave u Varaždinu, na koji su se dužni odazvati načelnici svih općina uz rijeku Dravu  i voditelji njihovih Civilnih zaštita i DVD-ova.

Sastanak je sazvan za 21 sat, što pokazuje da je situacija ozbiljna, i očekuje se dodatno podizanje razine spremnosti.

Razinu vode na mjernoj postaji kod Botova možete pratiti OVDJE

19:45 Iz Centra za obranu za poplave izvjestili su da u ovom trenutku Drava kod Lovrečan Otoka ima protok od oko 1800 kubnih metara u sekundi. Očekuje se da će tijekom noći protok porasti i do 3100 kubnih metara u sekundi.

Vrhunac vodenog vala na području Varaždinske županije očekuje se oko 04.00 sati ujutro.

Spasioci su evakuirali stanovnike tri ugrožene obiteljske kuće - Gregurina Marijan i supruga Milka koji su sami otišli, Josipa Županić i sin Ivan Lorbek, koje je evakuirao DVD.

Evakuirani su sve što su mogli ponijeti sa sobom ukrcali u svoja i vatrogasna vozila, a vrijedne stvari u kućama digli su sa poda ili na katove.

Prema podacima Hrvatskih voda, vodostaj Drave kod Botova u Koprivničko-križevačkoj županiji danas je tijekom dana narastao za 90-ak centimetara, te iznosi 311 centimetara.

Izvanredne mjere uvode se nakon vodostaja od 500 centimetara, ali vodeni val još nije u potpunosti stigao do tog dijela Drave.

DRAVA PRIJETI LOVREČANU

Za područje uz rijeku Dravu za sada su proglašene redovite mjere obrane od poplave no, ako se obistine predviđanja da bi u Hrvatsku mogao stići vodeni val jačine protoka 3 tisuće kubnih metara po sekundi, sigurno će biti proglašene izvanredne mjere. 

U Centru za obranu od poplava doznali smo da su u stalnom kontatku sa svim dežurnim službama te da su spremni i na eventualne hitne intervencije. 

>> Dravom stiže vodeni val: Mještanima Lovrečan Otoka preporučena evakuacija!

Istaknuli su da za sada nema mjesta za paniku, ali i naglasili da je neslužbena prognoza da vodeni val ima protok od 3 tisuće kubnih metara po sekundi vrlo neugodna. 

Očekuje se da će vrhunac vodenog vala stići u Hrvatsku, na područje Varaždinske županije, tijekom večeri, po prognozama poslije ponoći. 

U međuvremenu starija gospođa Marija Lazar iz Lovrečan Otoka odbila je pomisao o evakuaciji koja joj je preporučena. 

Od vodenog vala ugrožene su inače tri obiteljske kuće na području Lovrečan Otoka. Dvije obitelji su prihvatile ponuđenu im evakuaciju, a Marija Lazar za sada tu mogućnost odbija. 

No, spasitelji su nam rekli da su spremni i kad voda stigne do njene kuće odmah će pokrenuti akciju prisilnog spašavanja starije 

Asistenciju u evakuaciju pružali su im policijski službenici. I policija i vatrogasci i ostale službe su, doznajemo, na oprezu i spremni su asistirati dođe li do neželjenih scenarija.

CIJELA REPORTAŽA O POPLAVI U VARAŽDINSKOM TJEDNIKU U ČETVRTAK


KomentirajJoš na eVarazdin.hr:


pk ivanec_dolomiti2

25 članova PK Ivanec posjetilo Dolomite i slovenske Julijske alpe

Planinarski klub Ivanec prošlog je vikenda organizirao izlet godine u…

cvetlin_turnir2_marko kolonjak

Crvena ruža pobjednik jakog turnira “Tri hrvatska viteza” u Cvetlinu

Udruga za šport i rekreaciju “Cvetlin” sedamnaesti puta za redom,…

Neven Putar i potražni pas Baltazar HGSS Stanica Varaždin 1

HGSS traga za 18-godišnjakom koji je nestao na Dravi u subotu

Pripadnici HGSS-a su tijekom subote, 26. srpnja, tragali za dvije…

Placanje_gotovinom

Samo 35 poslodavaca novčano kažnjeno zbog nepoštivanja radnih odnosa

Prema evidencijama o obavljenim inspekcijskim nadzorima inspektora rada u području…

Nikola Hrženjak

Doživite “Čarobni svijet” podmorja kroz foto objektiv Nikole Hrženjaka

U Čakovcu u galeriji Scheier, zbog velikog interesa publike, po…

parovi-ljubav

Čak 21 posto Hrvata bilo u ljubavnoj vezi s kolegom ili kolegicom s posla

Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome…

preticanje_zaustavna_pu varaždinska

VIDEO: Policijske kamere ulovile mladića kako pretiče po zaustavnoj traci

Službenici Mobilnog tima prometne policije Policijske uprave varaždinske su vozilom…

stolisnik-wikipedia

Velike tajne malog vrta: Brojna ljekovita svojstva čaja od stolisnika

Stolisnik (lat. Achilea Millefoli) – za ljekovite svrhe skuplja se…