cloud computing

Trend u sljedeće 3 godine: podaci unutar privatnih ‘oblaka’!

Vrijeme objave:
11:11h // 13.01.2011.

Autor članka:
eVarazdin/vlm

Foto:
ilustracija

Prema globalnom istraživanju, 52 posto IT stručnjaka izjavilo je kako se koristi ili se namjerava koristiti tehnologijom cloud computinga

Cisco je objavio rezultate globalnog istraživanja (Cisco Connected World Report) o navikama zaposlenika u pristupu informacijama te o mogućnostima korporativnih IT odjela u ispunjavanju zahtjeva za „bezgraničnom" komunikacijom zaposlenika.

Najnoviji rezultati usredotočuju se na trendove vezane uz podatkovne centre, virtualizaciju i "cloud computing" te rastuću ulogu IT odjela u zadovoljavanju potreba mobilnih radnika. Istraživanje je pokazalo kako globalni trendovi i kolaboracija povećavaju suradnju među timovima, utječući na otvaranje novih radnih mjesta u IT odjelima i usvajanje novih tehnologija kao što su virtualizacija i cloud computing.

Dok zaposlenici sve više zahtijevaju neograničeni pristup informacijama izvan radnog mjesta, IT stručnjaci suočavaju se s problemima vezanima uz sigurnost i nadzor podataka.

Primjerice, u 13 zemalja obuhvaćenih globalnim istraživanjem, 52 posto IT stručnjaka izjavilo je kako se koristi ili se namjerava koristiti tehnologijom cloud computinga. Kada je o toj tehnologiji riječ, istraživanje pokazuje da se sada u prosjeku samo 18 posto ispitanika njome koristi, a dodatnih 34 posto to namjerava.

Većina (88 posto) ispitanika predviđa kako će tijekom sljedeće tri godine određeni postotak korporativnih podataka i aplikacija pohranjivati u privatnim ili javnim "oblacima". Jedan od tri IT stručnjaka predviđa kako će u sljedeće tri godine više od polovice korporativnih podataka i aplikacija biti pohranjeno unutar privatnih "oblaka". Kad je riječ o virtualizaciji servera, ona još nije raširena u proizvodnim i neproizvodnim okruženjima.

Samo 29 posto ispitanika virtualiziralo je proizvodne servere, dok je neproizvodne servere virtualiziralo njih 28 posto. Gotovo polovica ispitanika (46 posto) očekuje da će u iduće dvije do tri godine 50 do 100 posto njihovih proizvodnih okruženja biti virtualizirano.

Virtualizacija donosi velike uštede: dvoje od pet (40 posto) ispitanika očekuje smanjenje troškova podatkovnih centara za oko 25 do 49 posto, dok još 30 posto smatra kako virtualizacija donosi do 24 posto uštede.

Kada je riječ o vrhunskim tehnologijama, jedan od tri ispitanika navodi mobilni pristup informacijama kao trend koji će najznačajnije utjecati na podatkovne centre.

Uza sve to, rast će potražnja za IT stručnjacima. Zemlje koje predviđaju najveći razvoj novih IT pozicija su Indija (59 posto), Kina (56 posto), Španjolska (53 posto) i Meksiko (53 posto). Čak 43 posto ispitanika očekuje otvaranje novih radnih mjesta.


Vezane vijestiKomentirajJoš na eVarazdin.hr:


policija

Oprez, policija posebno nadzire kamione i autobuse

Na području cijele Hrvatske policija do 27. srpnja provodi operativnu…

austrija miting

Atletičarke i atletičari AK Sloboda zauzeli pobjednička postolja u Austriji

Atletičari i atletičarke AK Sloboda nastupili su proteklog vikenda na…

zlatni_nakit_ilustracija

Ukraden nakit i ručni satovi u vrijednosti više tisuća kuna

U vremenskom razdoblju od 7. do 21. srpnja u Macincu,…

novac_ilustracija

Hrvatski javni dug u prvom tromjesečju dosegnuo 68 posto BDP-a

Prema danas objavljenim podacima Eurostata, javni dug Hrvatske dosegnuo je…

Spancirfest 2014_fotka_korzo

Špancirfest: Pretvorimo raspareni beštek u umjetničku instalaciju

Kao i svake godine, i ove će godine ulice Varaždina…

Artičoka_ilustracija

Velike tajne malog vrta: Artičoka osigurava vitalnost organizma

O ljekovitim biljkama postoje brojni podaci, kao i vrlo stara…

UR_Marin_Rantes_Wild_Ride

VIDEO: Ovog vikenda Red Bull Backyard Digger u Varaždinskim Toplicama

Ljubitelji ekstremnog sporta već su rezervirali nadolazeći vikend za Red…

Saša Fišter - direktor Zimo Digitala

Varaždinska tvrtka Zimo Digital ušla u suradnju s grupom Nova TV

Medijsku kompaniju ZIMO Digital 2010. godine osnovali Varaždinci Saša Fišter…