cloud computing

Trend u sljedeće 3 godine: podaci unutar privatnih ‘oblaka’!

Vrijeme objave:
11:11h // 13.01.2011.

Autor članka:
eVarazdin/vlm

Foto:
ilustracija

Prema globalnom istraživanju, 52 posto IT stručnjaka izjavilo je kako se koristi ili se namjerava koristiti tehnologijom cloud computinga

Cisco je objavio rezultate globalnog istraživanja (Cisco Connected World Report) o navikama zaposlenika u pristupu informacijama te o mogućnostima korporativnih IT odjela u ispunjavanju zahtjeva za „bezgraničnom" komunikacijom zaposlenika.

Najnoviji rezultati usredotočuju se na trendove vezane uz podatkovne centre, virtualizaciju i "cloud computing" te rastuću ulogu IT odjela u zadovoljavanju potreba mobilnih radnika. Istraživanje je pokazalo kako globalni trendovi i kolaboracija povećavaju suradnju među timovima, utječući na otvaranje novih radnih mjesta u IT odjelima i usvajanje novih tehnologija kao što su virtualizacija i cloud computing.

Dok zaposlenici sve više zahtijevaju neograničeni pristup informacijama izvan radnog mjesta, IT stručnjaci suočavaju se s problemima vezanima uz sigurnost i nadzor podataka.

Primjerice, u 13 zemalja obuhvaćenih globalnim istraživanjem, 52 posto IT stručnjaka izjavilo je kako se koristi ili se namjerava koristiti tehnologijom cloud computinga. Kada je o toj tehnologiji riječ, istraživanje pokazuje da se sada u prosjeku samo 18 posto ispitanika njome koristi, a dodatnih 34 posto to namjerava.

Većina (88 posto) ispitanika predviđa kako će tijekom sljedeće tri godine određeni postotak korporativnih podataka i aplikacija pohranjivati u privatnim ili javnim "oblacima". Jedan od tri IT stručnjaka predviđa kako će u sljedeće tri godine više od polovice korporativnih podataka i aplikacija biti pohranjeno unutar privatnih "oblaka". Kad je riječ o virtualizaciji servera, ona još nije raširena u proizvodnim i neproizvodnim okruženjima.

Samo 29 posto ispitanika virtualiziralo je proizvodne servere, dok je neproizvodne servere virtualiziralo njih 28 posto. Gotovo polovica ispitanika (46 posto) očekuje da će u iduće dvije do tri godine 50 do 100 posto njihovih proizvodnih okruženja biti virtualizirano.

Virtualizacija donosi velike uštede: dvoje od pet (40 posto) ispitanika očekuje smanjenje troškova podatkovnih centara za oko 25 do 49 posto, dok još 30 posto smatra kako virtualizacija donosi do 24 posto uštede.

Kada je riječ o vrhunskim tehnologijama, jedan od tri ispitanika navodi mobilni pristup informacijama kao trend koji će najznačajnije utjecati na podatkovne centre.

Uza sve to, rast će potražnja za IT stručnjacima. Zemlje koje predviđaju najveći razvoj novih IT pozicija su Indija (59 posto), Kina (56 posto), Španjolska (53 posto) i Meksiko (53 posto). Čak 43 posto ispitanika očekuje otvaranje novih radnih mjesta.


Vezane vijestiKomentirajJoš na eVarazdin.hr:


vlak_kolodvor_ilustracija_dragutin_klicek_VT

Normaliziran željeznički teretni prijevoz

Tijekom štrajka članova Sindikata željezničara Hrvatske, koji je počeo 16. travnja…

Cross liga Drava - 4 kolo

Četvrto kolo 22. Brooks cross lige Drava privuklo 90 natjecatelja

U četvrtak, 17. travnja održano je 4. kolo 22. Brooks…

Policija-ilustracija

Međimurska policija upozorava zbog lažnog prijavljivanja razbojništva

Unatrag mjesec dana Policijska uprava međimurska zabilježila je dva slučaja…

Izborna skupština ATK Lepoglava

Slavko Štefičar i dalje predsjednik ATK Lepoglava

Na čelu Agro – turističkog klastera Lepoglava i dalje će…

Poziv na uređenje Trga Matije Gupca u Varaždinu (1)

Varaždinci pozvani na sadnju drveća i uređenje Trga Matije Gupca

U subotu, 26. travnja u 10 sati počet će akcija…

KUD Petrijanec

Pasija u izvedbi članova KUD-a Petrijanec oduševila Slovence

Članovi KUD-a Petrijanec u nedjelju 13. travnja uprizorili su nakon…

Sagan

VIDEO: Bend Sagan objavio novi video za pjesmu “Desert Locust”

Varaždinski bend Sagan objavio je svoj novi video za pjesmu…